Sjeverna Dalmacija

Zadar 

Sjeverna se Dalmacija proteže od Kvarnernskog zaljeva pa sve do Trogira kod Splita.

Šibensko-Kninska županija, odlikuje se ljepotom svojih krajolika i bogatstvom kulturno-povijesnih spomenika.
Na njezinu prostoru, što ga rijeka Krka, kraška ljepotica, poput simetrale presjeca na svom putu od Dinare prema moru, smještena su dva nacionalna parka: Krka i Kornati.

Da je raznolikost i osebujnost tog prostora od davnina privlačila čovjeka svjedoče diljem županije sačuvani tragovi prošlosti, od pravovijesnih gradina i rimskih naselja do srednjovjekovnih i renesansnih utvrda.

Šibenski otoci svojim slikovitim uvalama, čistim modrim morem i mirisom mediteranskog bilja privlače posjetitelje željne opuštanja u osami i tišini netaknute prirode.

Zadar i zadarska turistička regija smješteni su u samom središtu hrvatskog Jadrana, u najrazvedenijem dijelu jadranskog arhipelaga.
Uokolo su, na većoj ili manjoj udaljenosti, smješteni nacionalni parkovi Plitvice, Paklenica, Krka i Kornati, parkovi prirode Velebit i Telašćica, te niz od više od 300 otoka i otočića.

Uz čak 1200 km najrazvediniju obalu na Mediteranu nižu se četiri reda otoka od najvećih: Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman, do manjih: Silba, Molat, Olib, Premuda, Iž, Vrgada, Sestrunj,.

Osim Zadra kao centra županije i najvažnijeg povijesnog odredišta u Županiji je vrijedno spomenuti i Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad i mjesto gdje je rođena hrvatska država, ujedno i sjedišta biskupa.

Opći podaci Sjeverne Dalmacije:

  • 170.400 stanovnika u Zadarskoj županiji i 109.320 stanovnika u Šibensko-Kninskoj županiji (brojanje 2011)

Županije: Zadar and Sibenik

Gradovi: Područje Zadra - Zadar, Benkovac,Biograd na moru, Nin, Obrovac, Pag i 28 općina; Šibensko-Kninska regija - Šibenik, Drniš, Knin, Skradin, Vodice i 15 općina

Otoci: 11 otoka i skoro 300 otočića u Zadarskoj regiji, 4 u Šibenskoj regiji + 89 otoka i otočića u sklopu nacionalnog parka Kornati

Nacionalni parkovi: 3 – Kornati, Paklenica, Krka

Parkovi prirode: 3 – Telašćica, Velebit, Vransko jezero

UNESCO kulturna baština: Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku od 2000