Zagreb


Zagreb se doista može prozvati gradom po mjeri čovjeka.

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, gotovo milijunsko političko i diplomatsko, kulturno, gospodarsko, trgovačko, prometno i sportsko središte.

On je grad suprotnosti − istodobno star i mlad, prije podne poslovan, a u predvečerje opušten, po mnogočemu europska metropola, ali ponajprije grad koji gosti pamte po šarmu njegova središta i gostoljubivosti stanovnika.

Izniknuo iz dvaju srednjovjekovnih naselja koja su stoljećima pupala na dvama susjednim brežuljcima , s pisanom poviješću još od 1094. godine kad je osnovana biskupija, glavni i najveći grad Hrvatske, Zagreb, tipičan je srednjoeuropski grad.

Sa svojim znamenitostima poput Hrvatskog narodnog kazališta, Umjetničkog paviljona, Akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišnom bibliotekom, brojnim muzejima i galerijama te prelijepim parkovima i perivojima, Zagreb je oduvijek disao plućima istinskog srednjoeuropskog kulturnog centra o čijem značaju najbolje svjedoče brojke od 20-ak kazališta, podjednako toliko muzeja, 30-ak galerija te brojne umjetničke zbirke.

 

Opći podaci za grad Zagreb:

  • 317.642 stanovnika (brojanje 2011)

Sjedište: Zagreb

Parkovi prirode: 2 - Medvednica, Žumberak